Architecten van het nieuwe VRT-gebouw bekend

Gepubliceerd op 10 januari 2016

 


 

Op 7 januari heeft de VRT haar keuze bekendgemaakt voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen.

Deze keuze is gemaakt na een architectuurwedstrijd die werd uitgeschreven door de Vlaamse bouwmeester en waaraan 66 nationale en internationale ontwerpteams hebben deelgenomen. Op basis hiervan werden vijf ontwerpteams geselecteerd, waaronder de winnaar.

Robbrecht en Daem architecten zijn bekend om enkele belangrijke projecten, zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel.

Dierendonckblancke architecten ontwierpen onder meer de culturele centra van Avelgem en Beselare.

Het winnende team bestaat verder uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek), Bureau Bas Smets (voor de landschapsarchitectuur), Muller Van Severen (voor de inrichting) en Grontmij (voor de kostenbeheersing).

De bouwwerken zouden in 2018 moeten starten. De medewerkers en de studio’s van de VRT zullen eind 2021 verhuizen naar de nieuwbouw. Het nieuwe omroepgebouw wil ook een cultureel- en ontmoetingscentrum worden.

In het kader van het plan ‘Reyers 2020’ van de VRT zal Canvas vanaf 10 januari een vijfdelige programmareeks uitzenden over de vijf architectenteams die een ontwerp hebben ingediend voor het nieuwe omroepgebouw.

Het nieuwe VRT-huis is de eerste concrete realisatie in het kader van het project mediapark.brussels. Dat wil een nieuwe creatieve en levendige wijk creëren op de Reyerssite, waarvoor Agence F. Leclercq momenteel een masterplan uittekent.

Meer info:

 

Meer info