BIG BROTHER of/ou BIG DATA?

Nieuwe vormen van geografie voor de Brusselse metropool?

Conferentie

dinsdag 12 november 2019

12:15 > 14:00

Gepubliceerd op 23 oktober 2019

 


 
perspective.brussels
perspective.brussels

Wetenschappelijk onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘BIG DATA’ om de stedelijke context beter in kaart te brengen.

Ons Gewestelijk plan voor duurzame ontwikkeling (GPDO) herinnert eraan dat ‘een stad een complex systeem is’, dat niet ophoudt aan haar administratieve grenzen.
Ons Stadsgewest is daarop geen uitzondering, aangezien Brussel continu in verbinding staat met het achterland.
De Brusselse metropool is namelijk een groot functioneel gebied met uiteenlopende socio-economische uitwisselingen, op de stromen van woon-werkverkeer en transport, …

Om deze stromen en uitwisselingen beter te kunnen begrijpen (?), te leren kennen (?), en te kunnen plaatsen (?), zit er niets anders op dan nieuwe analysemethoden te bedenken.
Arnaud Adam, Research Assistant bij het Center for Operations Research and Econometrics (CORE - UCLouvain), zal een presentatie geven van de resultaten van zijn promotieonderzoek, getiteld ‘Explorer des nouvelles géographies des interactions dans et autour de la métropole bruxelloise’.
Dit wetenschappelijk werk, dat aanvankelijk was begonnen als een onderzoeksproject ‘Prospective Research’ (Innoviris), is in die zin origineel, dat het gebruik maakt van een analytische methode waarbij ‘BIG DATA’ centraal staan en dat het deze toepast op zeer uiteenlopende datasets van deze soort, onder andere de bewegingen van de bevolking, mobiele telefoongesprekken of tracking in ‘real-time’ van vrachtwagenbewegingen.

Als inleiding op het onderwerp, zal Xavier Dehaibe, Hoofd van de Cel ‘Grondgebied & Bevolking van het BISA, ons in het kort uitleggen wat een ‘BIG DATA’ is en hoe hiermee de context van een gebied beter in kaart kan worden gebracht.

Dit perspectiveLab zal verschillende vragen behandelen in verband met de grenzen van het Brussels Gewest via thema's als werkplaatsen, woon-werkverkeer, woonmigratie binnen en buiten Brussel, het wegennet of de concentratie van economische activiteit.
Hoewel bepaalde conclusies ons misschien niet zullen verbazen, zal deze nieuwe methode van ‘datageografie’ ons zeker versteld doen staan vanwege de interactieve en zeer illustratieve wijze van kaartlezen!

Meer info