De openbare ruimte opnieuw uitgedacht! Vergelijkende studie van vijf internationale metropolen

"Rethinking Public Space", een studie van Metropolis

Publicatie

Gepubliceerd op 21 maart 2022

 

Metropolis « Rethinking public space for a sustainable metropolitan future »
Metropolis « Rethinking public space for a sustainable metropolitan future »
© Metropolis
De vergelijkende studie van Metropolis "Rethinking public space for a sustainable metropolitan future" is klaar. Dit internationale project van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het resultaat van een uitwisseling van ervaringen in verband met de openbare ruimte met Barcelona, Medellín, Montréal en Seoul. Het project werd gecoördineerd door urban.brussels samen met perspective.brussels en Brussels International.

Het doel van het project was om te peilen naar de toekomst van de openbare ruimte in wereldsteden en om te onderzoeken hoe een geïntegreerd en transversaal beleid kan leiden tot meer kwalitatieve, inclusieve, veerkrachtige en duurzame openbare ruimtes.

Het resultaat van deze samenwerking tussen metropolen (Brussel, Seoel, Montreal, Medellín, Barcelona) is een rapport dat onder meer de Schoolcontractprojecten belicht, namelijk dat van de school Klavertje Vier in Schaarbeek en het project aan de vroegere spoorlijn L28 in de buurt van Thurn & Taxis.

Ontdek de studie hier (enkel in het Engels)!

We geven nog even mee dat het Metropolis-netwerk grote steden en metropolen met elkaar in contact brengt zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen en beter gewapend zijn tegen lokale en mondiale uitdagingen. Het netwerk is bovendien een handig kanaal om de stedelijke en grootstedelijke uitdagingen wereldwijd uit te dragen.

In april lanceert Metropolis een platform over openbare ruimtes met onder meer deze studie, interviews en een ruimere studie met best practices waarin ook Brusselse projecten aan bod komen. Meer informatie is te vinden op de website van Metropolis.

Meer info