De school van morgen, geworteld in de maatschappij

Internationaal School Lab België/Chili

Conferentie

dinsdag 11 september 2018

9 uur

Gepubliceerd op 20 september 2018

 

School Bernardo O
School Bernardo O'Higgins in Porvenir, Chili (architect German del Rio)
 
perspective.brussels, de Universidad del Bio-Bio en het Ministerie van Onderwijs van Chili
perspective.brussels, Naamsestraat 59, Brussel

Scholen zijn laboratoria voor de maatschappij van morgen, maar hoe kunnen ze plaatsen worden voor nieuwe stedelijke praktijken, op het vlak van architectuur, maar ook pedagogiek? En welke sociale actoren zijn hiervoor nodig? Vragen de nieuwe pedagogische praktijken om nieuwe schoolruimten? En gaan architectuur en pedagogiek hand in hand?

De school als stedelijk object, leerruimte en plaats voor sociale en culturele ontmoetingen, ontsnapt niet aan de huidige context van de globalisering, de toename aan technologieën, de migratie, het milieu en de stadsontwikkeling, Die context brengt veranderingen met zich mee in de manier waarop nieuwe leermethodes en leerruimten worden geconcipieerd.

16 sprekers en zo'n 150 deelnemers namen deel aan de conferentie "De school van morgen, geworteld in de maatschappij" dat met succes plaatsvond op 11 september bij perspective.brussels.

Georganiseerd door de Dienst Scholen, bracht dit colloquium veschillende nationale en internationale actoren samen, uit de academische sector, insitutionele sector en de non-profitsector. Er werden best practices op het vlak van onderwijs uitgewisseld, met een focus op het overheidsbeleid en de normen die er zijn voor de schoolinfrastructuur. Onder de besproken thema's wekte de noodzaak om de school te benaderen als ruimte voor leerlingen maar ook als multifunctionele plaats naargelang de tijd, veel interesse.

Het colloquium werd georganiseerd in het kader van een internationale samenwerking tussen de Dienst Scholen van perspective.brussels, de Universidad del Bio-Bio en het Ministerie van Onderwijs van Chili. Deze samenwerking krijgt concreet gestalte door onder meer verschillende werk- en uitwisselingssessies in december. De Dienst Scholen ondersteunt Chili met zijn expertise om de sleutelelementen te identificeren om een nieuw reglementair kader te bepalen.

De deelname van het publiek op 11 september toont dat er interesse is in het thema van schoolinfrastructuur en er positieve vooruitzichten zijn.

Presenties van de conferentie

• Working session "De ruimtelijke organisatie en het functioneren van de school"

Moderator : Deborah Tillemans, FWB

Presentaties: Défis  dans  les  écoles  au  Chili (Beatriz Piderit), TRAIT Architects (Lionel Hendrickx), Benchmarking IEQ and EE in nearly Zero Energy Schools (Shady Attia) & Buitenspel (Fanny Lagae & Gudrun Iserentant)

•  Working session "Stedelijke integratie van de school"

Moderator : Ann de Cannière, Team BMA

Presentaties: Le Contrat Ecole, stimulateur de lien entre l'école et le quartier (Donnatienne Deby), Intégration urbaine de l'école (Christophe Vermonden), Stedelijke integratie van de school. Integraalplan... integraalinstrument en motor voor een breed doel (Christian Vergara)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info