"Démographie quand tu nous tiens !"

perspectiveLab Middag

Conferentie

dinsdag 30 november 2021

12:30>14:00

Gepubliceerd op 19 november 2021

 


 
Geen stadsplanning zonder demografische analyse
Hoe zit het met onze demografische groei tijdens de pandemie?
Eerste resultaten tijdens deze LabMiddag.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kende een sterke demografische groei die een dringende en aanzienlijke nood aan overheidsinvesteringen met zich meebracht op gebied van woonfuncties (zoals huisvesting, voorzieningen en diensten, openbare ruimten).
De groei leidde ook tot een nieuwe visie voor de wijken met strategieën in functie van de behoeften van de bewoners en de gebruikers van de stad (stad van de nabijheid, de 10-minutenstad, enzovoort).

Heeft de context van de pandemie de situatie veranderd? Is de uittocht van de Brusselaars toegenomen? Is het aantal geboortes geëxplodeerd? Is het sterftecijfer een bepalende factor geweest in de demografische ontwikkeling? En wat zijn de laatste demografische vooruitzichten?

Jean-Pierre Hermia (BISA-expert/cel Grondgebied en Bevolking) bestudeert de bevolking van Brussel zowel globaal als voor specifieke periodes zoals de covidperiode.

Hij presenteert de evolutie van de bevolking en van de verschillende componenten die deze evolutie bepalen, én de gevolgen van de pandemie waarbij hij inzoomt op het niveau van de wijken.

Benjamin Wayens, docent aan de Université Libre de Bruxelles, opent de discussie met het thema 'stad van de nabijheid' in de huidige demografische context.

Meer info met betrekking tot de demografische barometer van het Brussels Gewest

Praktische informatie
@perspective.brussels (gelijkvloers – laboruimte) + via TEAMS
Om te registreren (vóór 26 november) : https://forms.office.com/r/we0Yvi07e3
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Wacht dus niet te lang met reserveren.

Meer info