The E.U. Parliament and the European district

De Europese wijk onder de loep van studenten

Tentoonstelling

10 maart > 24 april 2023

8u30>16u30

Gepubliceerd op 16 februari 2023

 


 
perspective.brussels (Naamsestraat 59 - 1000 Brussel)
Als centrum van internationale werkgelegenheid en zetel van de Europese instellingen staat de Europese wijk voor een transformatie.
Terwijl perspective.brussels werkt aan een nieuwe visie, dragen studenten van de ULB en de VUB hun ideeën aan voor de evolutie van de wijk.

De faculteit Bruface (samenwerking tussen de VUB en ULB) biedt een Master in architectuur en ingenieurswetenschappen aan (architectural engineering). Voor het academiejaar 2022-2023 werden de studenten van deze master gevraagd om in het kader van de "Sustainable Urban Design Studio" een toekomstvisie voor de Europese wijk en een stedenbouwkundig kader te ontwikkelen.

De denkoefening draait rond de volgende vragen:

  • Wat is de rol van de Europese instellingen bij de herinrichting van de wijk? Hoe kan het Europees Parlement zich beter met de democratie identificeren?
  • Hoe kunnen we een "circulaire" reconversie van bestaande gebouwen en infrastructuur ontwerpen die de sloop en het afval tot een minimum beperkt en tegelijk opnieuw aanknoopt met een functionele mix (verschillende woningtypes, diensten en openbare voorzieningen) in de wijk?
  • Hoe kunnen we de uitdagingen op het gebied van mobiliteit en milieu aangaan om het ideaal van een CO2- en energieneutrale wijk te bereiken; een groene wijk met hoogwaardige openbare ruimten; een wijk zonder auto's (of bijna), om ruimte te maken voor voetgangers in het bijzonder en zachte mobiliteit in het algemeen?
  • Hoe kunnen we op een innovatieve manier zoveel mogelijk doorlaatbare oppervlakten creëren en meer plaats geven aan de natuur, via aansluiting op het bestaande landschapsnetwerk?

Om deze vragen te beantwoorden, werkten de studenten in groepjes een analyse en een visie uit op twee schalen:

  • de ruimere perimeter van de Europese wijk(en);
  • de kleinere perimeter van het gebied rond het gebouw van het Europees Parlement.

Ontdek de resultaten Naar een stedelijke campus van de EU, EU Valley, Agoras, Reconnect EU, en Reclaim.
Ze worden tentoongesteld bij perspective.brussels om het debat over het duurzame regeneratieproject van de Europese wijk te voeden.

Meteen ook een gelegenheid om het werk te tonen dat perspective.brussels momenteel samen met het BMA-team en urban.brussels verricht voor een "Planmatige ruimtelijke visie op de Europese wijk".

De tentoonstelling The E.U. Parliament and the European district loopt van vrijdag 10 maart tot maandag 24 april 2023.

Vrij toegankelijk van maandag tot vrijdag, van 8.30 tot 16.30 uur.

De vernissage van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 9 maart van 17 tot 20 uur.