Exposition | Should I stay or should I go?

Stedelijke wildgroei, dichtheidsbeheer en een nieuwe benadering van stadsplanning

Tentoonstelling

30 mei > 02 oktober 2024

9:00 > 16:00

Gepubliceerd op 22 mei 2024

 


 
Naamsestraat 59 - 1000 Brussel
Het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie loopt langzaam ten einde. Dat is de ideale gelegenheid voor een tentoonstelling waarbij we langsgaan bij onze Europese buren.

De tentoonstelling Should I stay or should I go? doet ons reizen van stad naar stad, op zoek naar innovatieve en inspirerende projecten. In het licht van de huidige crises en uitdagingen moeten stedenbouwkundigen zich aanpassen, concepten opnieuw uitdenken en modellen aanpassen. De strategieën zijn soms verschillend, maar de uitdagingen gedeeld. Welke good practices zijn er in Amsterdam, Brussel, Gent, Genève, Toulouse, Turijn of Warschau?

De tentoonstelling gaat in op 3 uitdagingen:

  • Nieuwe manieren van wonen en leven in de stad, met integratie van kwalitatieve dichtheid, verschillende activiteitencentra en stedelijke stromen.
  • De combinatie van de bebouwde omgeving met de natuur en het leven, of welke ruimtelijke strategieën zijn nodig om duurzamer gebruik te maken van land, om een beter evenwicht te bereiken tussen bebouwde gebieden en open ruimten?
  • Goed stedelijk bestuur door innovatieve planningstools.

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 30 mei.

De vernissage gaat door op donderdag 13 juni om 18.00 uur (nieuwe datum!)

Deze tentoonstelling maakt deel uit van een reeks evenementen, die bestaat uit een seminar op 29 en 30 mei 2024 met 60 deelnemers uit heel Europa en een publicatie met 19 casestudies. Deze tentoonstelling presenteert 9 van de 19 casestudies in de publicatie.

Meer info