Kanaalplan krijgt 1ste Grote Prijs voor Excellentie in Planning

Gepubliceerd op 27 september 2016

 


 
De internationale jury van ISOCARP kende de eerste Grote Prijs voor Excellentie in Planning toe aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor het Kanaalplan.

De internationale vereniging van stedenbouwkundigen (ISOCARP in het Engels) is een beroepsvereniging voor stedelijke ontwikkeling die wordt erkend door de Verenigde Naties, Unesco en de Raad van Europa. De vereniging reikt elk jaar prijzen uit aan stedelijke projecten of stedenbouwkundige initiatieven die zich onderscheiden door een hoog niveau van excellentie op het gebied van innovatie, duurzaamheid, sociaaleconomische cohesie en transversaliteit. 

Vertegenwoordigd door perspective.brussels (Brussels Planningsbureau) in opdracht van het Brussels Gewest, ontving het Kanaalplan dit  jaar de eerste prijs, vóór drie andere projecten uit Canada, China en Polen. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat een Belgisch project de eerste prijs behaalt. Vorig jaar was de eer aan Gent voor het project rond de Gentse Kanaalzone. 

Volgens de jury van ISOCARP is het Kanaalplan een ‘ambitieus en vernieuwend instrument voor multidisciplinaire planning, dat is ontwikkeld om de stedelijke (her)ontwikkeling van de centrale wijken tot een goed einde te brengen, terwijl tegelijk de belangrijkste sociaaleconomische en milieugebonden uitdagingen worden aangepakt’.

Perspective.brussels is betrokken bij de uitwerking van het Kanaalplan, dat sinds 2015 wordt gestuurd en gecoördineerd door de bouwmeester Kristiaan Borret met een transversaal team bestaande uit meerdere instanties van het Brussels Gewest: de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), Brussel Stedelijke Ontwikkeling (BSO) en perspective.brussels / Brussels Planningsbureau.

Perspective.brussels is verheugd over deze belangrijke internationale erkenning door stedenbouwkundige experts. De prijs is een beloning voor het werk van de teams van het Kanaalplan en voor de nieuwe methode voor stadsontwikkeling in Brussel, die is gebaseerd op samenwerking, een innovatieve vorm van bestuur en flexibiliteit.  

Meer informatie over de Grote Prijzen voor Excellentie in Planning van ISOCARP: www.isocarp.org

Meer info