Overzicht van het kantorenpark nr. 38

Situatie van de kantorenmarkt en zoom op de Louizalaan

Publicatie

Gepubliceerd op 28 augustus 2019

 


 
Bolwerksquare
Bolwerksquare
 

perspective.brussels publiceert een nieuw nummer van het ‘Overzicht van het kantorenpark’. Voor deze 38ste editie wordt naast de traditionele analyse van de kantorenmarkt in Brussel ook gefocust op de wijk rond de Louizalaan.

De laatste jaren vonden enkele belangrijke evoluties plaats in de Brusselse kantorenmarkt.

De leegstand op gewestniveau bedraagt 7,5%. Achter dit percentage verschuilen zich verschillen tussen de verschillende kantoorwijken. Het leegstandsniveau bereikt 14,5% in de zuidelijke tweede kroon.

Steeds meer kantoren worden omgebouwd tot woningen of openbare infrastructuur

Een van de opvallende trends die wordt bevestigd door de cijfers, en die ondertussen als structureel wordt beschouwd, is de ombouw van kantoren naar andere functies. Tussen 1997 en 2017, een periode van 20 jaar, kreeg 1.333.000 m² kantoorruimte een andere functie. Deze werd voornamelijk omgebouwd tot woonruimte (65%) en infrastructuur (19%).

Deze trend is duidelijk zichtbaar in de zone rond de Louizalaan, wegens het risico op veroudering en waardeverlies van de gebouwen in deze zone op het gebied van onder andere de structuur, de oppervlakte en de toegankelijkheid.


Herconcentratie van de kantoren

De metingen tonen een herconcentratie aan van kantoren naar zones die goed bediend worden door het openbaar vervoer, met name in het Pentagon en de Noordwijk. Nieuwe kantooroppervlakte die op de markt wordt gebracht lijkt voornamelijk ingenomen te worden door verhuizingen van bedrijven en openbare diensten, eerder dan door nieuwe gebruikers die zich in Brussel installeren.

Deze herconcentratie wordt in de omgeving van de Louizalaan geïllustreerd door het vertrek van enkele prestigieuze gebruikers naar centraler gelegen locaties.


Andere trends

Naast de conversie en de lokalisatie van kantoren presenteert het ‘Overzicht van het kantorenpark’ ook de gebruikelijke analyse van de huidige voorraad op de kantorenmarkt en een telling van de projecten die zijn voorzien tot 2023. Daarnaast werpt het een blik op het leegstandsniveau en schetst het de uitdagingen wat betreft de milieu-impact van de toename in sloop- en renovatiewerken. De publicatie behandelt tenslotte ook de sterke groei op het gebied van coworking en opent het debat rond deze vernieuwende markt.

Download: 

Wenst u een papieren exemplaar? Stuur dan uw gegevens naar  overzichten@perspective.brussels

Meer info