Webinar: Dichtheid en architectuur door Eran Chen

in het kader van projecting.brussels: stedelijke dichtheid en levenskwaliteit

Conferentie

dinsdag 27 april 2021

17:00 > 18:30

Gepubliceerd op 1 april 2021

 


© ODA Architecture
perspective.brussels

Perspective zet het themajaar over stedelijke dichtheid, in het kader van projecting.brussels, verder met de organisatie van maandelijkse webinars. Volgende afspraak: 27 april. Dan staat het webinar in het teken van architectuur en hoe die voor ademruimte in de stad kan zorgen.

Eén dinsdag per maand, gedurende zes maanden, zal iemand uit het werkveld of een onderzoeker van internationaal niveau zijn of haar visie omtrent stedelijke dichtheid delen. Dichtheid en gezondheid, dichtheid van functies, dichtheid en openbare ruimten, dichtheid en natuur, dichtheid en architectuur, dichtheid en economie, ... Deze lezingen bieden de gelegenheid om dichtheid te benaderen in al zijn facetten en helpen iedereen om zijn blik op dit concept te verbreden.

Voor het vijfde webinar van de reeks, dat plaatsvindt op 27 april om 17.00 uur, hebben we het genoegen van gedachten te wisselen met Eran Chen, van het New Yorkse architectenbureau ODA. Het zal onder meer gaan over hoe gebouwen ademruimte kunnen bieden en zo een bijzondere kwaliteit geven aan de dichtheid.

Pistes te verkennen

Zo'n 80 deelnemers hoorden oprichter van het New Yorkse architectenbureau ODA Eran Chen aan het woord over architectuur in dienst van een kwalitatieve dichtheid. Bekijk zijn volledige uiteenzetting, de gedeelde beelden en de daaropvolgende gedachtewisselingen via de volgende link.

Vijf lessen die we meenemen uit deze getuigenis vanuit een internationale en bijzonder kwalitatieve architectuurspraktijk:

  • Enkel stedelijke dichtheid maakt het mogelijk om nieuwe voorzieningen leven in te blazen, te delen en te produceren.
  • Fragmentatie van volumes moet leiden tot een maximum aan sociale interacties.
  • Het zijn de ruimten op de begane grond (bebouwd of onbebouwd) die gesprekken en ontmoetingen stimuleren.
  • Stedelijke kwaliteit moet ontworpen worden op niveau van het huizenblok.
  • Fragmentatie, herhaling en vormeenvoud zijn de kenmerken van een architectuur met een kwalitatieve dichtheid.

Meer info