Webinar over de economische determinanten van dichtheid, door Rudiger Ahrend

in het kader van projecting.brussels: stedelijke dichtheid en levenskwaliteit

Conferentie

Gepubliceerd op 5 juli 2021

 

Gare Maritime
Gare Maritime
© perspective.brussels/Pedro Correa

Op 29 april vond de zesde en laatste aflevering plaats van onze webinarreeks over stedelijke dichtheid. De reeks maakt deel uit van een seizoen van denkoefeningen en acties waarin perspective.brussels wil uitzoeken hoe stedelijke dichtheid en leefkwaliteit hand in hand gaan.

Tijdens dit webinar konden we luisteren hoe Rudiger Ahrend, Head of Division bij de OESO, zijn expertise deelde over stedelijke economie. Bekijk zijn volledige uiteenzetting, de gedeelde studies en de eropvolgende uitwisselingen via deze link

Uit deze getuigenis, die was gestoeld op internationale kennis van lokale economische systemen, lijken ons vijf lessen interessant om te onthouden:

  • De stedelijke dichtheid biedt onmiskenbare economische voordelen (omvang van de markt, intensiteit van de relaties ...).
  • De economische voordelen van de dichtheid zijn ongelijk verdeeld.
  • Stedelijke dichtheid vereist aanzienlijke investeringen in het dienstenaanbod en de openbare ruimten.
  • De versnippering van de governance van grootstedelijke gebieden belemmert een goede regulering van de dichtheid.
  • Nieuwe financiële perequatietools zijn nodig om de kosten-batenschalen van dichtheid op elkaar af te stemmen

Alle webinars van dit seizoen zijn te vinden op de YouTube-pagina van perspective.brussels

Dankzij dit seizoen van webinars konden we een 360°-visie op dichtheid verwerven en delen. Samen met een analyse van de debatten, een benchmark van de internationale best practices en diverse nog lopende studies, stellen deze stimulerende bijdragen perspective.brussels in staat een aantal aanbevelingen voor een kwaliteitsvolle dichtheid te formuleren. We zien elkaar terug in het najaar om over deze voorstellen te debatteren!

Meer info