Zuidstation: Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor een voorziening van 3.500 m²

Oproep tot interesse

Gepubliceerd op 7 mei 2021

 

Project Jamar: uittreksel van het stadsproject dat voorstelt om de wijk van het Zuidstation te transformeren tot ‘woonvriendelijk station’
Project Jamar: uittreksel van het stadsproject dat voorstelt om de wijk van het Zuidstation te transformeren tot ‘woonvriendelijk station’
 

citydev.brussels organiseert een oproep uit tot het indienen van blijken van belangstelling voor de ontwikkeling, bouw en duurzame uitbating van een voorziening van collectief belang van minstens 3.500 m² in de wijk van het Zuidstation.

Het "Jamar"-project maakt integraal deel uit van het ontwikkelingsproject voor de Zuidwijk, dat als doelstelling heeft om woningen en collectieve voorzieningen te bouwen in de wijk en de openbare ruimten nieuw leven in te blazen. Het project Jamar sluit dan ook aan bij een gewestelijke strategie die mikt op een betere leefkwaliteit in de Zuidwijk én op de integratie van nieuwe functies, uitgaand van het concept van "woonvriendelijk station".

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering vroeg citydev.brussels in 2018 om het Jamar-project te ontwikkelen. De site komt boven de tunnelmond van de tram in de Jamarlaan en zal uiteindelijk bestaan uit 10.000 m² geconventioneerde woningen (zo’n 60 units), 500 m² winkels op het gelijkvloers en een voorziening van collectief belang bovenin het gebouw. De aan de Europaesplanade gelegen site is trouwens uitstekend zichtbaar en bijzonder vlot bereikbaar, op een boogscheut van het Zuidstation en vlakbij het centrum van Brussel.

Met de oproep tot indiening van blijken van belangstelling (OIB) wenst men een of meerdere publieke of private projectoperator(en) te vinden die een relevant bestemmingsprogramma voor duurzaam gebruik voorstellen voor de voorziening van algemeen belang. De keuze voor een OIB om de denkoefening rond de programmatie voor de voorziening te stimuleren is een vernieuwend proces, ontwikkeld in samenspraak met Citydev in het kader van de Task Force Voorzieningen. De voorkeur gaat uit naar een cultureel project. Ook mogelijk: een sociaal, sportief en/of economisch project met meerwaarde voor de wijk én voor het Brussels Gewest. De openbare voorziening moet van de site een hotspot maken die de wijk doet bruisen en er ook écht deel van uitmaakt. Het project zal moeten opvallen met zijn sprekende architectuur, zodat het op gewestelijk en zelfs grootstedelijk niveau de aandacht krijgt die het verdient.

Wanneer de voorziening klaar is, baat de projectdrager die uit via een huurovereenkomst op lange termijn. citydev.brussels blijft de bouwheer, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de eigenaar.

Het volledige formulier van de oproep is beschikbaar op aanvraag via mail: jamarmidi@citydev.brussels. Stuur je dossier op vóór 14 juni 2021.

Meer info