< Terug naar de kaart

Gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst

De gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst
De gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst
 

Een haalbaarheidsstudie door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering bevestigt het potentieel van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael om omgevormd te worden tot scholen en woningen zodra de nieuwe gevangenis van Haren in gebruik wordt genomen. Deze drie terreinen liggen immers in het hart van de stad.

Het Masterplan Gevangenissen en Internering werd in november 2016 door de federale regering goedgekeurd. In deze context heeft de Brusselse Regering een onderzoek laten uitvoeren naar het reconversiepotentieel van de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael.

Het is de bedoeling dat de drie sites worden omgevormd tot stadswijken met behoud van de elementen met erfgoedwaarde.

Unieke gronden beschikbaar in het Brusselse stadsweefsel

Het Masterplan Gevangenissen en Internering van de federale regering voorziet de bouw van een nieuwe Brusselse gevangenis in Haren. Die vervangt de verouderde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael.

De drie terreinen die zo vrijkomen, bieden unieke mogelijkheden. Ze bevinden zich middenin het dichte stadsweefsel vlakbij bestaande voorzieningen (winkels, kantoren, enz.) en er is veel openbaar vervoer aanwezig.

1.000 woningen en meerdere scholen

perspective.brussels heeft in overleg met de Federale Overheid een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de reconversie van de sites te plannen. Deze studie geeft aan dat er ongeveer 1.000 woningen en verschillende scholen gebouwd kunnen worden die inspelen op de noden van de stad.

De stedenbouwkundige vergunning voor de nieuwe gevangenis in Haren werd al afgeleverd, maar de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael blijven open tot de nieuwe gevangenis in gebruik wordt genomen.