- Home
- Stadsprojecten
Stadsprojecten
Het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is voortdurend in ontwikkeling.
- Stedelijke uitdagingen
Stedelijke uitdagingen
Woning, voorzieningen, economie, gronden, … Perspective verzamelt en analyseert de informatie die noodzakelijk is voor de ontwikkelingsstrategie van het Gewest.
- Statistieken en analyse
Statistieken en analyse
Op zoek naar statistieken en sociaaleconomische analyses over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?
U vindt ze op de website van het BISA.
- Planningstools
Planningstools
De spelregels voor de stedelijke ontwikkeling in Brussel worden geformuleerd in verschillende verordenende en/of strategische instrumenten met gewestelijke of gemeentelijke draagwijdte.
- Over ons
Stedelijke uitdagingenDans cette section- Huisvesting
- Collectieve voorzieningen
- School
- Studentenleven
- Kinderopvang
- Sport
- Cultuur
- Welzijn en gezondheid
- Stedelijke economie
- Grondgebruik en stedelijk weefsel
- Openbare ruimten
- Verstedelijking en metropolisering
- International
- Participatie
- Gender en inclusie
Europees seminar voor agentschappen belast met stadsplanning
Perspective wilde via het Belgische voorzitterschap van de EU de samenwerking tussen openbare agentschappen en gemeentelijke diensten voor stadsplanning in heel Europa aanmoedigen. Daarom organiseerde Perspective op 29 en 30 mei een Europees seminar voor agentschappen actief in stadsplanning rond het thema stadsuitbreiding en kwalitatieve dichtheid.
Beschrijving
Beschrijving
In het licht van crises en uitdagingen moeten stedenbouwkundigen zich aanpassen, concepten opnieuw uitdenken en modellen wijzigen:
- Hoe kunnen we van een kwantitatieve naar een kwalitatieve dichtheid evolueren, rekening houdend met natuurlijke hulpbronnen en het circulair gebruik ervan?
- Hoe kunnen we een stad bouwen met meerdere activiteitencentra, zodat stadsstromen beter gespreid worden?
- Welke ruimtelijke strategieën zijn nodig voor een duurzamer bodemgebruik te en een meer evenwichtige territoriale ontwikkeling? Hoe kunnen deze strategieën helpen voor het behoud van groene, blauwe en open ruimten in stedelijke gebieden?
Doelstellingen en planning
Doelstellingen en planning
Stedelijke uitdagingen vragen om verschillende strategieën. Dit seminarie was de gelegenheid om verschillende hedendaagse benaderingen te presenteren en te vergelijken. Verschillende territoriale observatiemethoden werden vergeleken en er werd nagedacht over mogelijke samenwerkingen. Het seminarie ging dieper in op het thema van stadsuitbreiding en kwalitatieve dichtheid vanuit drie invalshoeken:
- Nieuwe manieren van leven en wonen in steden
- Groen, blauw en grijs: de bebouwde omgeving combineren met natuur
- Planningstools voor een goed stadsbestuur
Bezoeken ter plaatse, workshops en paneldiscussies boden de gelegenheid om interactief van gedachten te wisselen over de rol van de agentschappen stedenbouw bij het aangaan van de toekomstige uitdagingen en over de manier waarop stedenbouwkundigen hun stem duidelijker kunnen laten horen bij de EU-instellingen.
Tijdens het evenement werd een presentatie gehouden door Philippe Bihouix, adjunct-directeur-generaal van de AREP-groep en expert op het gebied van energietransitie en resourcemanagement. Hij vertelde over zijn concept van de stationaire stad, dat tot doel heeft de ecologische impact van steden te verminderen door beter gebruik te maken van bestaande gebouwen. Andere sprekers uit Amsterdam, Barcelona, Praag, het Brussels Gewest alsook van de Metrex- en FNAU-netwerken en de Europese Commissie bespraken de relatie tussen stadsplanning en Europees beleid.
Resultaten
Resultaten
Aan het eind van deze besprekingen kwamen vier prioriteiten duidelijk naar voren:
- Identificeren van de relevante schaal voor het bereiken van de doelstelling "nul netto ruimtebeslag", met name in functionele stedelijke gebieden, om ongebreidelde stadsuitbreiding effectief te bestrijden;
- Identificeren van de dimensies van kwalitatieve dichtheid door het model van de compacte stad toe te passen, zoals wordt benadrukt in het Nieuwe Handvest van Leipzig (2020). Het optimaliseren van plaatsen en gebouwen, het intensiveren van gebruiksvormen, het delen en transformeren van openbare ruimte, gebouwen en bestaande infrastructuren zijn aangemerkt als thema's die moeten worden onderzocht en voortgezet;
- Versterken van de vertegenwoordiging van agentschappen belast met stadsplanning op Europees niveau, om ervoor te zorgen dat de boodschap beter doorkomt bij de Europese instellingen;
- Versterken van de dialoog tussen de Europese instellingen en stedenbouwkundigen/agentschappen belast met stadsplanning bij het opstellen en uitvoeren van Europese regelgeving en beleidslijnen die van invloed zijn op steden.
Deze prioriteiten zijn opgenomen in de conclusies van het Belgische voorzitterschap van de EU.
Na dit seminar wordt de samenwerking tussen de Europese stedenbouwkundige agentschappen voortgezet doordat Perspective een informeel netwerk leidt.
Het verslag van het evenement bekijken
Publicatie
Publicatie
Ter voorbereiding van dit evenement en als onderdeel van haar streven om ervaringen te delen, lanceerde Perspective in 2023 een oproep voor bijdragen om inspirerende Europese projecten rond deze drie thema's te verzamelen. Naar aanleiding van die oproep werden 19 projecten geselecteerd die gepresenteerd worden in een publicatie getiteld "Should I stay or should I go? Urban sprawl, density, and a new planning agenda for Europe".
Het evenement wordt ook vergezeld door een tentoonstelling die van 29 mei 2024 tot 06 september 2024 toegankelijk was in het PerspectiveLab, Naamsestraat 59, 1000 Brussel.
Publicaties
Documenten
Nieuws
Newsletter Perspective
- Planningstools